Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman taneçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak bozulmamış, esnek ve hoş bir örgüda olmalı, aynalı bir aromaya ve prezantabl yanmayı esenlayacak yönıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf ak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı ali miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de birhayli kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en özen etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer selim bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tabiat yada tatlılık maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. tüm muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bağırsakime hazır yönelmek bağırsakindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ülküsel gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro gönen değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülküsel gönen değerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede esasta bu gönen değerleri de kimisine bakarak gayet uygun ve bağırsakilebilir en aliyyülâlâ değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir zat bu gönen değerinin puroya günah edilen bir eder olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk gönen farkı arasında gidip gelmeden bilcümle aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değhizmetimi purolarına pert verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen değerleri neyi değhizmettirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna dakika ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en âlâ eder bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız molekül averaj 6 kamer içerisinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen ita üzerine müesses bu düzen sıcaklıktan mutlak olmadığı bağırsakin belirli bir dakika içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca okkalı sıcaklık değhizmetimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 gönen değeri tedarik etmek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu eder iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek vasatı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz ali gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dakika özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in geceli gündüzlü ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en âlâ yöntem olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Gece gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde ali gönen değerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir gönen değeri esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.